2013-03-01 12:52:04• hírek • Szatmár.ro

Etetünk, hogy túléljenek

Az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti, a Romániai Denevérvédelmi Egyesülettel és a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökséggel partnerségben, 2012 február 18-án ünnepélyes keretek között helyeztek ki a Kossuth-kertben egy dúcetető típusú madáretetőt. Az EKE munkatársai azóta rendszeresen töltik meg magokkal azt a nálunk telelő énekesmadarak számára.

A téli madáretetés több madárfaj számára jelentheti a túlélést. Az etetéssel több egyed vészelheti át a téli hideg hónapokat és fagyos napokat. Az etetés a tél beköszöntével veszi kezdetét és egészen a kora tavaszi időszakig tart. A táplálék kihelyezésének rendszeressége fontos, mivel a madarak könnyen hozzászoknak és számítanak a biztos táplálékforrásra. A madaraknak ez jelentheti az egyetlen táplálékforrást, mivel a vékony hóréteg is eltakarhatja a madarak szükséges táplálékát.

Az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti az idei téli etetés során 70 kg magot használt fel. Az kihelyezett ételkeverék különböző olajos magvakat, elsősorban napraforgómagot tartalmaz.

Számos madárfaj körében bizonyult sikeresnek a Kossuth-kerti etető. Előfordult például a meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes), a fenyőpinty (Fringilla montifringilla), az erdei pinty (Fringilla coelebs), a kék cinke (Parus caeruleus), a széncinke (Parus major), a csuszka (Sitta europaea), a házi veréb (Passer domesticus), a mezei veréb (Passer montanus) és a zöldike (Carduelis chloris). Ezen madarak számára sokszor csak a rendszeres etetés jelenthet segítséget.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: